Friday, July 27, 2012

۝ JASA SEUTAS RANTAI ۝Kisah 4


Seorang lelaki yang berhijrah telah sampai di bumi Madinah. Perjalanan yang ditempuhinya sangat jauh. Mukanya pucat, badannya tidak lagi bermaya dan bajunya dibasahi peluh. Dia perlukan makanan kerana sudah berhari-hari tidak makan. Dia juga perlukan pakaian, kerana pakaian sedia ada sudah hampir tidak  mampu menutup auratnya lagi.


Dia segera memohon pertolongan Rasulullah s.a.w. yang ketika itu berada di masjid. Rasulullah s.a.w. menyambutnya sebagai tetamu dan ikhwatul iman (saudara dalam keimanan). Baginda s.a.w. menyambutnya dengan senang hati dan mendengar permintaannya. Hati kecil Baginda s.a.w. ingin membantunya, tetapi Baginda s.a.w tidak mempunyai apa-apa untuk membantu.


Baginda s.a.w. berkata, "Maaf kerana aku tidak mempunyai apa-apa untuk kamu hari ini. Namun, cubalah pergi ke rumah puteriku, Fatimah. Mudah-mudahan di rumahnya ada sesuatu untuk memenuhi keperluanmu."


Dia berangkat menuju ke rumah Fatimah diiringi Bilal bin Rabah. Sampai di sana, Fatimah menyambut kedua-duanya dengan penuh hormat, kemudian bertanya tentang asal usul tetamunya serta maksud kedatangannya.


Orang itu menjawab, "Aku datang dari negeri yang jauh sekali kerana ingin bersama ayahmu, Rasulullah s.a.w. berhijrah. Sekarang aku sudah kehabisan bekalan, perutku lapar dan pakaianku pun sudah lusuh. Rasulullah s.a.w. memerintahkan aku menemuimu, wahai Fatimah."Fatimah faham maksud kedatangan mereka berdua atas suruhan Rasulullah s.a.w. Dia segera menoleh ke kanan dan ke kiri, mencari sesuatu yang boleh disedekahkan. Nampaknya tidak ada apa-apa. Akhirnya dia melihat alas tidur yang biasa digunakan oleh Saidina Hasan dan Saidina Husain, kemudian memberikan kepada tetamunya. Tetamu itu menerima pemberian dengan senang hati.


Dia berkata, "Akan tetapi, aku perlukan makanan untuk mengembalikan tenaga kerana sudah lama tidak makan."
Fatimah menjadi serba salah dan kasihan padanya kerana tidak ada apa-apa yang boleh diberikan kepadanya. Tanpa disedari, dia terpegang rantai yang dipakainya. Ia adalah rantai pemberian sepupunya ketika berkahwin dengan Sayidina Ali k.w.j.
Walaupun ia sesuatu yang berharga dalam hidupnya, namun, kerana taat kepada perintah Rasulullah s.a.w. dan keindahan akhlaknya yang mudah berasa simpati dengan kesusahan orang lain, dia segera menanggalkan rantai itu dan berkata, "Ambillah rantai ini dan jualkanlah. Mudah-mudahan harganya  cukup memenuhi keperluanmu."


Selepas itu, tetamu itu bersama Bilal kembali semula berjumpa Rasulullah s.a.w. dan menceritakan apa yang berlaku.
Rasulullah berkata, "Jualkan rantai itu."
Tidak berapa lama selepas Rasulullah mengucapkan perkataan itu, seorang sahabat bernama 'Ammar bin Yasir bangun dan berkata, "Izinkan aku membeli rantai itu."
Rasulullah menjawab, "Belilah wahai 'Ammar."
'Ammar bertanya kepada tetamu itu, "Berapakah harganya yang engkau ingin jual?"
Dia menjawab, "Aku akan menjualnya dengan kadar tukaran roti, daging yang mengenyangkan perutku, sehelai baju penutup tubuhku dan satu dinar wang untuk aku bawa balik kepada isteriku."
'Ammar berkata, "Baiklah, aku beli rantai ini dengan 20 dinar dan 200 dirham, ditambah sehelai baju serta seekor unta agar engkau dapat berjumpa isterimu."
Tetamu itu tergamam dan sangat bersyukur. Dia tidak terfikir akan mendapat tawaran sebegitu daripada 'Ammar dan mengucapkan terima kasih kepadanya.


Selepas terjadinya ijab dan qabul (jual beli), 'Ammar kembali ke rumah dan menemui pembantunya bernama Ahsam lalu berkata, "Sekarang kamu pergi berjumpa Rasulullah s.a.w. Sampaikan pesanku kepada Baginda bahawa akau menghadiahkan rantai ini kepada Baginda sekali dengan dirimu. Sekarang engkau bukan lagi milikku, tetapi milik Rasulullah s.a.w."


Ahsam pergi berjumpa Rasulullah dan berasa gembira kerana akan menjadi orang suruhan kepada Baginda. Selepas Ahsam menyampaikan pesanan daripada bekas tuannya, 'Ammar, Rasulullah menerima kedua-dua hadiah itu dengan senang hati.
Kemudian Rasulullah berkata, "Asham, sekarang engkau adalah milikku dan dengarlah dengan apa yang akan aku katakan. Pergilah kamu ke rumah puteriku Fatimah, dan katakan kepadanya bahawa rantai ini aku hadiahkan kepadanya dan aku juga hadiahkan engkau menjadi miliknya."


Kemudian Asham pergi melaksanakan perintah Rasulullah. Ketika sampai di rumah Fatimah, dia menyampaikan pesanan tersebut. Fatimah menyambutnya dengan penuh kegembiraan dan kesyukuran. Siapa yang tidak bahagia apabila menerima hadiah daripada ayahanda sendiri.


Selepas menerima kedua-dua hadiah itu, Fatimah berkata kepada Asham, "Pergilah engkau wahai Asham. Sekarang engkau sudah menjadi manusia merdeka. Aku melakukannya kerana Allah."
Asham berasa gembira dan ketawa.
Fatimah bertanya kehairanan, "Kenapa engkau ketawa begitu?"
Asham menjawab, "Aku keta kerana kagum dan takjub dengan keberkatan rantai ini. Ia telah mengenyangkan orang yang lapar, menutup aurat orang yang telanjang, memenuhi hajat orang yang fakir, dan membebaskan orang yang dimiliki (hamba)."


[Sayidatina Fatimah az-Zahra', puteri Rasulullah s.a.w., ibu kepada al-Hasan dan al-Husain. Antara panggilannya ialah Ummu A'immah, Sayyidah an-Nisa' al-'alamin dan Ummu Abiha. Meninggal pada hari Selasa, 3 Jamadil Akhir 11H dan dimakamkan di Baqi', Madinah al-Munawwarah.]


[Bilal bin Rabah al-Habasyi, muazin Rasulullah s.a.w. Seorang hamba bekerja sebagai buruh hitam yang tinggal di Makkah. Dimerdekakan oleh Abu Bakar as-Siddiq. Akhir hidupnya, dia tinggal di Damsyiq sehingga meninggal pada tahun 20H (641M).]


[Al-Hasan bin Ali ialah Hasan bin Ali bin Abi Thalib cucu kesayangan Rasulullah s.a.w. Dia mempunyai muka yang sangat mirip kepada Rasulullah dari pusat hingga kepadanya. Meninggal pada tahun 49H dan dimakamkan di Baqi'. Keturunannya diteruskan melalui dua anaknya iaitu Zaid (digelar Al-Ablaj) dan al-Hasan (digelar al-Muthana).]


[Husain bin Ali bin Abi Thalib. Sangat mirip kepada Rasulullah dari pusat ke bawah. Dilahirkan pada 3 Syaaban 4H dan meninggal pada 10 Muharram 61H. Cucu Rasulullah. Pemudah ahli syurga. Syahid di Karbala.]


[Ali bin Abi Thalib bin Abdul Muthalib bin Hasyim. Sepupu dan menantu Rasulullah. Dipanggil Abu al-Hasan dan Abu Turab. Menggantikan tempat tidur Rasulullah ketika rumah Baginda dikepung kafir Quraisy sewaktu peristiwa hijrah ke Madinah. Meninggal pada pagi Jumaat 17 Ramadhan 40H.]


['Ammar bin Yasir, sahabat Nabi s.a.w. Anak kepada Sumayyah binti Khabbab dan Yasir bin Amir yang merupakan antara orang terawal memeluk Islam (as-Sabiqun al-Awwalun). Syahid dalam Peperangan Siffin.]

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.